Főoldal
  

A finomított cukor üres kalória, nincs benne tápanyag, savasít, hízlal és fogszuvasodást okoz. Sok mesterséges édesítő pedig étvágyat csinál, így ha közvetlenül nem is, de közvetve hízlalhat.

Egészséges édesítő alternatívák

Rizsszirup

Általában barnarizsből készül, a cukorral szemben nagy előnye, hogy csak 3 százalékban tartalmaz glükózt, azaz egyszerű cukrot, legnagyobb részben összetett szénhidrátot, így sokkal hosszabb idő alatt szívódik fel, és nem emeli hirtelen a vércukorszintet.

Juharszirup

Az észak-amerikai juharfa édes nedve, először az ott élő indiánok állították elő. Minél sötétebb színű, annál erősebb, aromásabb és több benne a vitamin.

Agaveszirup- vagy nektár

A Mexikóban őshonos agave növényből készül eza méznél folyékonyabb, a finomitástól függően világosabb vagy sötétebb színű, édes szirup. Vasban, kálciumban, káliumban és magnéziumban gazdag.

Rapadura

Ásványi anyagokban szintén gazdag, enyhén karamellás ízű, barna színű nádcukor

Stevia

Egy dél-amerikai növény, a Stevia rebaudiana bokor leveléből készült édesítőszer, hatalmas előnye, hogy a cukornál akár harmincszor édesebb íze mellett a vércukorszintet alig befolyásolja, ezért cukorbetegek számára kiváló a mesterséges édesítőszerek helyett.

Xylosweet

Természetes, xylitolalapú, szénhidrátmentes édesítőszer. Leginkább kukoricacsutkából és nyírfából vonják ki, ezért nyírcukornak is hívják, de a xylitol megtalálható gyümölcsökben is. A Xylosweet a természetes cukorpótlók közül talán a legédesebbb. Érdekessége, hogy fogorvosok is ajánják, mivel állítólag segít a fogszuvasodás megelőzésében.

  

DobraiAgi

Egy szombathelyi fiatal lány..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció