Sokféle ételhez szükséges valamilyen levesalap. Érdemes a főzéssel fáradozni, hiszen ízlésünknek megfelelően készíthető, és lefagyasztva sokáig eláll!
Levesesfazékba teszünk egy tyúkot vagy csirkét, ráöntünk kb 5 liter hideg vizet. Felforraljuk, a tetejéről leszedjük a habját, majd beleszórjuk a zöldségeket:
3 fehér- és 4 sárgarépát,
2 vörös- és 3 gerezd fokhagymát,
1 zellergumót,
1 babérlevelet,
3 ág petrezselyemzöldet,
1 ág kakukkfüvet,
1 kelkáposztalevelet,
1 kiskanál szemes borsot és
3 teáskanál sót.
Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük 2-3 órán át. A levest leszűrjük (a benne főtt húst és zöldségeket elfogyasztjuk), és ha kihűlt, leszedjük a zsírt a tetjéről. Kb 3,5 liter lesz belőle. Az alaplé adagokra osztva jégkockatartóban (vagy tejfölöspohárban) lefagyasztható, utána a leveskockák nejlonzacskóban tárolhatók.
6 unoka boldog nagymamája. Szeretek sütni-főzni, kertészkedni.