Főoldal
  

Csokoládé-trüffelkrém kávéval, fahéjjal és kardamonnal. Mogyorós csokoládédarabkák. Csokoládés mascarponekrém ananásszal. Fahéjas-kardamomos csokoládémáz. És ez mind 1 sütemény :)

Tortalap

100 g vaj

300 g csokoládédarabkát tartalmazó keksz

75 g megtisztított, pirított mogyoró (sózatlan!)

Vajazzuk ki egy kb 18 cm átmérőjű tortaforma levehető oldalát, simítsunk rá sütőpapírt, végül rögzítsük a gyűrűt a szintén sütőpapírral borított alaphoz.

A kekszet és a mogyorót daráljuk finomra. Olvasszuk meg a vajat, és keverjük hozzá a kekszes-mogyorós keveréket, majd kanalazzuk az egészet a tortaformába. Simítsuk el a tetejét, kb. 3 cm magasan nyomkodjuk hozzá a forma oldalához, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Ennyi!

Csokoládé-trüffelkrém kávéval, fahéjjal és karamommal

3 dl tejszín

1 rúd fahéj

6 kardamommag

3 evőkanál instant kávé

250 g étcsokoládé (min. 70%-os kakótartalom)

A tejszínt forraljuk fel a fahéjjal, a kardamommal és az instant kávéval, sűrítsük 15 percig, végül vegyük ki belőle a fahéjat és a kardamomot. Törjük apró darabokra a csokoládét, és adjuk hozzá a tejszínhez, folyamatos keverés mellett olvasszuk fel benne, majd hagyjuk hűlni. Kanalazuk rá a trüffelkrémet a kihűlt tortaalapra, és tegyük vissza a hűtőbe.

Mogyorós csokoládédarabkák

100 g tisztított mogyoró (sózatlan!)

125 g étcsokoládé (min 70%-os kakaótartalom

25 g vaj

Száraz serpenyőben pirítsuk világosbarnára a mogyorót. Hagyjuk hűlni, majd aprítógépben daraboljuk durvára (vagy egyszerűen tegyük be egy zacskóba és csapkodjuk meg sodrófával). Törjük darabokra a csokoládét, és tegyük egy edénybe. Ezt helyezzük egy másikba, amelyikben vizet forralunk: olvasszuk fel a csokoládét, és keverjük simára. Adjuk hozzá a vajat és a mogyorót. Kanalazzuk rá a keveréket egy sütőpapírral fedett vágódeszkára, és simítsuk el kb 2-3 mm vastagon. Hagyjuk megszilárdulni, majd tördeljük darabokra.

Csokoládés mascarponekrém ananásszal

5 lap zselatin

200 g étcsokoládé (min 70%-os kakaótartalom)

0,5 dl ananászlikőr

2,5 dl tejszín

5 evőkanál cukor

250 g mascarpone

Áztassuk vízbe a zselatinlapokat kb 3 percre, amíg teljesen megpuhulnak. Törjük darabokra a csokoládét, és helyezzük egy edénybe. Ezt tegyük bele egy másikba, amelyben vizet forralunk, és folyamatos keverés mellett olvasszuk fel a csokoládét. Melegítsük fel a likőrt, vegyük le a tűzről, és oldjuk fel benne a lecsepegtetett zselatinlapokat. Közben verjük fel a tejszínt a cukorral. A mascarponét keverjük össze a felolvasztott csokoládéval, és adjuk hozzá a zselatinos keveréket is. Amikor kezd sűrűsödni, kanalazzuk a már szilárd trüffelkrém tetejére, és hagyjuk 3-4 órán át keményedni.

Fahéjas-kardamomos csokoládémáz

2 dl tejszín

1 kisebb darab fahéj

3 kardamommag

150 g étcsokoládé (min 70 %-os kakótartalom)

25 g vaj

Forraljuk fel a tejszínt a fahéjjal és a kardamommal, 15 percig sűrítsük lassú tűzön, végül vegyük ki belőle a fahéjat és a kardamomot. Törjük a csokoládét kis darabokra, és adjuk hozzá a tejszínhez, folyamatos keverés mellett olvasszuk fel benne, majd hűtsük le. Amikor még langyos, keverjük hozzá a vajat, és hűtsük tovább. A tortát a forma oldalával együtt helyezzük egy tortástálra. Vegyük le róla a gyűrűt és a sütőpapírt.

Kanalazzuk rá a mázat, és hagyjuk, hogy lecsorogjon a tetjéről. Tegyük rá a mogyorós csokoládédarabokat, és szórjuk meg az egész tortát kakaóval. Tegyük vissza a hűtőbe, és onnan csak tálalás előtt fél órával vegyük ki.

  

Mazsola

Miss vidámság

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció