Főoldal
  

Hibiscus rosa-sinensis.

Az egyik legkedveltebb edényes díszcserjénk még szebb lenne, ha több gondot fordítanánk a metszésére. Ápoltabb, és jóval több virágot hoz, ha májusban a kezünkbe vesszük a metszőollót.

Ágai tetszőleges magasságban metszhetők vissza, de valamilyen formához tartsuk magunkat: lehet gömbkoronát formázni egy szabályos kis törzsön, illetve igazíthatjuk bokros "fazonra".

A lenyesett félfás hajtásokat homokkal kevert tőzegben lehet meggyökereztetni. Ha tetvek, bogarak támadják meg, permetezzünk Bi58-cal.

A hibiszkusz szeret napfényben fürödni, de a tavaszi nap megperzselheti, ha nem árnyékoljuk!

15-25 C fok az ideális számára, bőséges öntözés mellett.

A téli kevés vizes sanyargatást nyáron bőséges és hatalmas virágokkal hálálja meg. Igaz, egy-egy virág csak 2 napig tart, de nincs olyan nap, hogy ne jönne új rajta.

Szaporítható tavasszal vagy a nyár folyamán dugványozással.

Bőségesen és rendszeresen öntözzük. A talaja mindig legyen nedves. Ha a levegő túl száraz, permetezzük a növényt klórmentes vízzel. Télen ritkítsuk az öntözést. Ha túlöntözzük, a levelek elsárgulnak és lehullanak.

Télen hűvösebb, 10-12 C fokos hőmérsékleten, világos helyen tartsuk. A növényt meleg, fűtött szobában ne teleltessük, mert alig vagy egyátalán nem fog virágozni. A fagyot nem tűri! A lakásban teleltetett hibiszkuszt fokozatosan szoktassuk az erős napfényhez, különben levelei megéghetnek.

A legtöbben csak kedvelt szobanövényként ismerik azt a növény, kevesen tudják csak, hogy egyben gyógynövény is.

Gyógyteákhoz a növény virágaszirmait használják. Belsőleg alkalmazva jó köptető és köhögéscsillapító hatású. Torokgyulladásra is gyakran alkalmazzák.

  

BolzsayBacsi

Özvegy kertész vagyok, és a konyhában is jól megállom a helyem..

Hozza létre saját
MitHogyanKell fiókját.
Regisztráció